Vit, Grå och Svarta

Klicka på husen till höger så kommer du till våra förslag på färgsättning av vita, grå och svarta hus. Några saker att tänka på:

Det kan tyckas enkelt att välja vit kulör. Men ett riktigt vitt färgprov ger en onaturlig ”knallvit” fasad, något blåaktig och nästan självlysande. Däremot får du med ett mycket ljust och aningen gulaktigt grått färgprov en fasad som uppfattas som rent vit. En vit fasad vinner också på detaljer som ger milda kontraster.

För att få ett hus som upplevs som neutralgrått ska du välja ett färgprov med en varm grå nyans. Ska det istället bli varmgrått ska du välja ett färgprov som är ännu varmare, och nästan går över mot beige.

Svarta fasader har blivit vanliga de senaste 10 åren och passar ofta bra när ditt hus har en modern arkitektur. Tänk på att det är svårt att få till en riktigt kolsvart fasad. De hus som vi upplever som svarta är ganska ofta, vid närmare påseende, snarare mörkgrå eller mörkbruna.

Välkommen att ta hjälp av oss i butiken om kulörval, färgsättning och tillvägagångssätt när du planerar att måla ditt hus. Vi hjälper dig med såväl estetiska som tekniska råd.